Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 035-7737000
  • info@habp.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Belangrijkste veranderingen in 2017

Nieuw jaar, nieuwe regels. Er zijn per 2017 weer enkele financiële veranderingen doorgevoerd die je in je portemonnee gaat merken. Een paar lichten we hier even voor je toe.

De financiële veranderingen hebben wij verzameld per categorie. De meeste veranderingen hebben betrekking op wonen en het inkomen.

De AOW-leeftijd naar 65 jaar plus 9 maanden

In stapjes wordt de AOW-leeftijd verhoogd. Die jaarlijkse verhoging van de AOW-leeftijd was al eerder door de overheid aangekondigd. En zal daarom ook niemand verbazen.
Het moet de AOW voor de overheid betaalbaar houden. Al heeft dat natuurlijk ook zijn effect op het pensioeninkomen. Want wanneer het pensioen al ingaat, maar de AOW nog niet, kunnen wel vervelende 'gaten' vallen. 
Zo ben je dit jaar pas AOW-gerechtigd bij een leeftijd van 65 jaar en 9 maanden. Per 2018 wordt dat precies 66 jaar. En zo verschuift die AOW-datum ieder jaar verder. In 2022 is dat bijvoorbeeld 67 plus drie maanden. 

Kleine vermogens worden minder zwaar belast

Dit jaar geldt er een vermogensvrijstelling van 25.000 euro per belastingplichtige. Dat is een kleine stijging ten opzichte van 2016, maar dat is niet de grootste verandering.
Over het vermogen, dat boven de vrijstelling uitkomt, betaalde je vorig jaar nog 1,2 procent belasting. Voor 2017 is die heffing verlaagd naar 0,87 procent. Maar zodra het belastbare vermogen boven de 125.000 euro uitkomt stijgt die belasting naar 1,41 procent. En over vermogens vanaf 1 miljoen euro betaal je 1,65 procent belasting.

Belastingheffing in de tweede schijf omhoog

Het inkomen wordt progressief belast. Dat wil zeggen dat je meer inkomstenbelasting betaalt, naarmate het inkomen hoger wordt. Die belastingheffing is verdeeld over vier schijven. In de hoogste schijf (inkomen vanaf 67.073 euro) betaal je ook het hoogste belastingtarief, namelijk 52 procent. Dit is gelijk gebleven. Net als het percentage inkomstenbelasing over de laagste schijf. Wel veranderd is de belastingdruk in de tweede schijf. Want die gaat van 40,4 procent naar 40,8 procent. 

Kleine veranderingen in heffingskortingen

Ze zorgen voor een heel kleine verbetering van het netto inkomen. Het gaat hier om geschuif in de marge, maar de maximale arbeidskorting en algemene heffingskorting zijn iets verhoogd. Ten opzichte van 2016 is de arbeidskorting maximaal met ruim honderd euro verhoogd naar 3.223 euro. En de algemene heffingskorting is met iets meer dan tien euro verhoogd. 

Veranderingen die betrekking hebben op wonen

Jaarlijks worden er wel veranderingen doorgevoerd die huiseigenaren of huizenkopers merken. Dit jaar is dat ook weer het geval. Het gaat om de volgende veranderingen:

  • De hypotheekrente is nu nog maximaal aftrekbaar tegen 50 procent. Dit heeft invloed op huiseigenaren met een inkomen in de vierde (hoogste) belastingschijf
  • Je mag nog maar tot 101 procent van de waarde van een huis aan hypotheek financieren. Dit was in 2016 nog 102 procent. Kopers moeten dus nu nóg iets meer 'eigen geld' meenemen. 
  • Tweeverdieners kunnen nu samen meer hypotheek krijgen. Want tweede inkomen telt nu voor 60% mee bij het berekenen van de maximale hypotheek. Dat was 50%.
  • Er mogen weer schenkingen verricht worden tot 100.000 euro. De schenking moet wel gebruikt worden voor de eigen woning


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 24-01-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.