Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 035-7737000
  • info@habp.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Kenteken schorsen? Wees voorzichtig!

Ga je jouw motorrijtuig opknappen? Je kunt het kenteken schorsen. Voor de wegenbelasting én voor de verzekering. Dat scheelt. Maar pas op, want na 1 jaar..... 

In sommige gevallen kun je met zekerheid zeggen dat je jouw auto, motor, scooter of brommer niet gaat gebruiken. Je hebt bijvoorbeeld een kenteken op naam, maar aan het voertuig moet nog het nodige onderhoud verricht worden. De wetgever heeft bepaald, dat je als eigenaar verplicht bent om het motorrijtuig te verzekeren, ook als je tijdelijk geen gebruik maakt van de auto. En daar kun je onderuit komen, door het kenteken 'te schorsen'. 

Hoe kun je een kenteken schorsen?

Het opschorten van een kenteken doe je online, of je gaat naar een kentekenloket, een RDW-balie of een RDW-keuringsstation. Door het schorsen ben je tijdelijk ook geen wegenbelasting verschuldigd, hoef je de auto niet te laten keuren en vervalt bovendien de verzekeringsplicht.  Die schorsing duurt maximaal één jaar. Je kunt de schorsing wel eerder stop zetten.

Wat gebeurt er na dat ene jaar?

Na één jaar eindigt de schorsing automatisch. Met als gevolg, dat ook de verzekeringsplicht weer automatisch in gaat.
Iets dat jaarlijks door zo'n 60.000 (!) mensen wordt vergeten. Ook als jouw auto nog steeds volledig ontmanteld in de garage staat, ontstaat toch weer de verzekeringsplicht. Ook moet je weer zorgen voor een APK-keuring en ben je weer motorrijtuigenbelasting verschuldigd. Dit kun je oplossen door weer opnieuw het kenteken te schorsen, maar daar is dus wel actie voor nodig. Dat kun je zes weken vóór de einddatum van de schorsing opnieuw doen voor nog een extra jaar. 

RDW denkt met de mensen mee

Je bent zelf verantwoordelijk voor het weer verzekeren van jouw auto of ander motorrijtuig. Doordat schorsingen automatisch vervallen heeft de RDW een extra service in het leven geroepen. Bij het onverzekerd zijn krijg je daarom niet gelijk een bekeuring, maar eerst nog een waarschuwingsbrief. Deze wordt twee weken na het vervallen van de schorsing verstuurd. Blijft de verzekering daarna toch uit, dan volgt alsnog een boete.

Ook de autoverzekering kun je opschorten

Met een geschorst kenteken heb je tijdelijk ook geen autoverzekering nodig. Althans het WA-deel van de verzekering is niet meer nodig. De auto kan immers geen schades meer veroorzaken? En dus kun je ook de verzekering tijdelijk opschorten. De polis wordt als het ware bevroren. De opgebouwde schadevrije jaren blijven in de verzekering, net als de al betaalde premie. Zodra de verzekeringsplicht weer ontstaat, kun je de verzekering weer in laten gaan.

Toch zitten daar ook nadelen aan. Want een niet verzekerde auto kan nog steeds gestolen worden. Of uitbranden. Het schorsen van een kenteken kan dus voordelig zijn voor de motorrijtuigenbelasting. Maar of ook de verzekering volledig geschorst moet worden is de vraag...


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 29-11-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.